Štetje in razvrstitev vozil z videoanalitiko

Videokamere, nameščene nad prometnimi pasovi, štejejo vozila v realnem času, kar omogoča optimizacijo pretočnosti v prometu. Voznikom pa se posledično skrajša čas potovanja.

Bistveno se izboljša tudi varnost v prometu, saj pametne kamere zaznavajo tudi vožnjo v napačno smer ali vožnjo skozi rdečo luč.

DELOVANJE SISTEMA INTELIGENTNE VIDEOANALITIKE

Kamere so opremljene z ANPR tehnologijo, ki avtomatično prebere in posname registrske tablice, zaznava vozila ter jih razvrsti glede na tip.

Z razvojem umetne inteligence smo sposobni ponuditi širok nabor pametnih kamer, ki zbirajo velike količine podatkov za različne namene.

Uporabljamo kamere za nadzor prometa proizvajalcev AXIS in Tattile, ki ponujata širok spekter modulov za nadgradnjo funkcionalnosti omenjene rešitve in integracijo našimi spletnimi aplikacijami.

FUKCIONALNOSTI SISTEMA

 

  1. Zaznavanje tipa vozila (osebno, kombinirano, avtobus ali tovorno vozilo).
  2. Štetje prometa: zaznavanje gostote vozil na prometnih cestah. Ugotavljanje obremenjenost posameznega pasu v določenem časovnem obdobju.
  3. Preverjanje obremenjenosti cest s tovornimi vozili.
  4. Prepoznava registrske tablice (država, kraj).
  5. Prepoznava znamke in barve vozila.
  6. Povezava z bazo ukradenih vozil.
  7. Zaznavanje smeri vožnje oziroma zaznava vožnje v napačno smer.
  8. Ugotavljanje kršitev rdeče luči.
  9. Zaznava kršitev na pasovih rezerviranih za določena vozila kot so avtobusi, tovorna vozila, taksi in druga.
  10. Analiza obiskovalcev na podlagi branja registrskih tablic v nakupovalnih središčih ali potnikov v turističnih krajih (število vozil na lokaciji v določenem trenutku, čas prihoda in čas preživet na lokaciji).

Zbrani podatki se shranjujejo v sami kameri, željene informacije pa se posredujejo naprej v nadzorni center, kjer se lahko analizirajo v realnem času, kar upravljavcem pomaga sprejemati ukrepe, s katerimi lahko povečajo pretočnost prometa.

Kot pri vsaki tehnologiji, ki temelji na obdelavi podatkov, ki se nanašajo na posameznike, je zelo pomembno, da je njena uporaba izvedena na način, ki upošteva koncept vgrajene zasebnosti.