Umirjanje prometa v dolino Tolminke 2020

Dolina reke Tolminke je ena najbolj slikovitih gorskih dolin v Julijskih Alpah. Tolminska in Posočje sta s potmi  Alpe Adria Trail, Julijana Trail, Pot miru in Slovenska turno-kolesarska pot tudi na svetovnem zemljevidu daljinskih pešpoti in kolesarskih povezav. Zaradi divje narave dolino s specifičnim biosfernim okoljem vsako leto obišče vse več obiskovalcev.

Trajnostna mobilnost v občini Tolmin

S promocijskim dnevom umirjanja prometa in spodbujanja trajnostne mobilnosti Občina Tolmin in Javni zavod za turizem Dolina Soče želita v prihodnje čim bolj ohraniti naravno ravnovesje te alpske doline tudi z omejitvijo motornega prometa. V soboto, 11.7.2020 bo dostop v dolino omogočen z organiziranim prevozom iz središča Tolmina, obenem pa bodo poskrbeli tudi za vodene oglede planin in cerkve Svetega Duha v Javorci, ki nosi znak evropske dediščine.

Parkirni in prometni režim

Za vse obiskovalce Tolminskih korit je upravljalec, Javni zavod turizem Dolina Soče, lansko leto uredil brezplačno parkirišče »P2« na območju Štrklepce, ki se nahaja na izhodu iz Tolmina v smeri vas Zatolmin in ponuja okoli 90 mest za avtomobile, 10 za avtodome in 3 za avtobuse. Na parkirišču »P1« pri vstopni točki v Tolminska korita pa so v sodelovanju s podjetjem Palisada sistemi d.o.o. pred dobrim mesecem zaključili investicijo v zaprt parkirni sistem z zapornicami.

Župan Občine Tolmin Uroš Brežan in Janko Humar, direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče, sta v preteklem tednu slovesno otvorila povezovalno sprehajalno pot med parkiriščem Šterklepce in Tolminskimi koriti. Gre za pomemben projekt, ki povezuje Tolmin z najbolj izpostavljeno turistično točko Tolminskimi koriti in hkrati razbremenjuje Zatolmin in cesto proti Čadrgu. Obenem ima tudi pomembno povezovalno vlogo, saj je nastala  z željo, da bi čim več obiskovalcev Tolminskih korit jeklene konjičke parkiralo že na robu Tolmina in ne na zadnjem parkirišču ob Tolminskih koritih, ki ima zelo omejeno kapaciteto.

Dobro sodelovanje Javnega zavoda Triglavski narodni park, Zavoda za varstvo narave in Javnega zavoda za turizem Dolina Soče in ostalih deležnikov je primer dobre prakse usklajevanja posegov v naravo in uveljavljana sodobnih trendov, ki spodbujajo odgovoren, trajnosten in okolju prijazen obisk Triglavskega narodnega parka.

Delite naprej ...

Vzajemno do prave rešitve.