Vstopnični sistem in kontrola pristopa v soteski Vintgar

Reka Radovna je na svoji poti izdolbla globoko sotesko, ki je ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk v neposredni bližini Bleda. Soteska Vintgar je dolga pol drugi kilometer in globoka do 250 metrov, njene stene pa se mestoma povsem zožijo. Sprehajamo se po ličnih lesenih galerijah, le nekaj metrov nad vodo. Izjemno prijetna osvežitev v poletni vročini. Najdemo jo na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, štiri kilometre severozahodno od središča Bleda.

Soteska Vintgar – tudi do 5000 obiskovalcev dnevno

Edinstveni ekosistem letno privabi tudi do 400.000 obiskovalcev. Ob dejstvu, da je več kot 95 odstotkov obiskovalcev vstopnice kupilo na prodajnem okencu, je številka še toliko bolj neverjetna. Pregled in prodaja vstopnic sta bili v pristojnosti zaposlenih na vhodih v sotesko, ki so dnevno lahko sprejeli tudi do 5000 ljudi. Tako masovna ročna kontrola vstopnic ni omogočala natančnega pregleda nad stanjem v soteski, kar je v turističnih konicah povzročalo gnečo.

Preveliko število obiskovalcev pomeni obremenitev za prebivalce, obremenitev za okolje, samim obiskovalcem pa gneča v soteski ne nudi več primernega doživetja. 

Vstopnični sistem

Letošnje leto je težavo rešila nova programska oprema za prodajo vstopnic. Ta omogoča prodajo na sami lokaciji, preko mobilnih blagajn ali preko spleta in sicer za izbrani časovni termin. Programsko opremo uporabljajo tudi za poslovanje bara, prodajo spominkov in zaračunavanje parkirnine. Vstopne točke v sotesko so opremljene z vrtljivimi vrati z večfunkcijskimi čitalniki za avtomatski pregled vstopnic tako tistih prodanih na sami lokaciji, kot tistih kupljenih preko sistema Olaii, ki jih obiskovalci lahko natisnejo (print@home) ali koristijo z uporabo pametnega telefona (ob vstopu skenirajo QR kodo na vstopnici).

Od uvedbe novega sistema kar tretjina obiskovalcev plačuje s kartico, odpravljen je tudi faktor človeških napak. Predvsem je olajšano delo naročnika storitev. Vrsta pred blagajno je krajša, hkrati je omogočena natančna analitika prodaje vstopnic in ostalih artiklov. Ta bo pripomogla k boljšemu načrtovanju oglaševanja soteske, kot tudi morebitne razširitve ponudbe storitev.

Nakup prilagojen stranki

Posameznik si lahko izbere način nakupa, ki mu najbolj ustreza. Od uvedbe novega vstopničnega sistema soteska diha lažje, saj le-ta omogoča pregled in možnost omejevanja števila obiskovalcev, ki v danem trenutku uživajo v njenih lepotah. 

Delite naprej ...

Vzajemno do prave rešitve.