Tehnične zasnove postajališč za avtodome

Ponujamo različne zasnove postajališč za avtodome. Kateri PZA sistem uporabiti je odvisno od odločitve posameznega investitorja, pričakovanih ciljev in navsezadnje tudi od situacije, ki včasih ne dovoljuje implementacije vseh tehničnih rešitev.

Bistveni poudarki pred izbiro PZA sistema

1. Optimizacijo postajališča za avtodome je najlažje izvesti še v fazi projektiranja PZA.

2. Vgrajevanje PZA opreme kjer je pitna voda na isti lokaciji kot odlaganje fekalij je iz higienskih razlogov nesprejemljivo. Po priporočilih v EU je razmak med terminalom za fekalije in terminalom za pitno vodo najmanj 2 metra.

3. Vedno je smiselno razmišljati o ceni uporabe celotnega PZA sistema in ne le ceni posameznega energenta. Obstajajo določene tehnične omejitve kot npr. zaračunavanje odlaganja sive vode in fekalij, ki ga tehnično na samem stebru za fekalije in na rešetki za sivo vodo ni možno izvesti.

4. Priporočamo implementacijo zgolj brezgotovinskih plačil. Pri plačilnih sistemih se je tako smiselno izogibati gotovinskemu načinu poslovanja, saj se je tako moč izogniti:
• tehničnim težavam na čitalnikih gotovine,
• pobiranju in polaganju gotovine vključno s knjiženjem in
• možnostim vandalizma.

Ponujamo naslednje izvedbe postajališč za avtodome

Odprti način

Na postajališču za avtodome se namesti avtomatska plačilna blagajna oziroma parkirni avtomat, na katerem uporabnik lahko plača celotno storitev. Pri plačilu uporabe PZA uporabnik pridobi parkirni listek z označenim časom veljavnosti, praviloma 24h. Parkirni listek uporabnik namesti za vetrobransko steklo, kar redarstvu omogoča preverjanje morebitnih prekrškov.

V podaljšku parkirnega listka je vavčer s črtno kodo. Črtna koda služi za aktivacijo električnih vtičnic in terminala s pitno vodo. Uporabnik aktivacijo izvede preko preko IR čitalnikov črtnih kod, ki so nameščeni na PZA terminalih. V kolikor uporabnik ne plača parkirnine, fizično nima dostopa do vode in elektrike.

Podobne sisteme smo namestili na sledečih lokacijah:

  • PZA Rogla (samo avtodomi),
  • PZA Ločica ob Savinji (avtodomi in osebna vozila),
  • PZA Bled (avtodomi in avtobusi),
  • PZA Vrtojba (avtodomi in osebna vozila),
  • PZA Sveta Trojica (avtodomi in osebna vozila),
  • PZA Vrbje (samo avtodomi),
  • PZA Sela na Krasu – v izvajanju (samo avtodomi),
  • PZA Izola (avtodomi in osebna vozila).

Zaprti načini

1. PLAČEVANJE PO ODHODU S PARKIRIŠČA

Pri tem načinu je vstop oziroma izstop na parkirno površino omejen z vhodno in izhodno zapornico. Pri vhodu na parkirišče uporabnik prejme parkirni listek, parkirnino pa poravna ob izhodu iz parkirišča direktno na izhodnem terminalu, kjer ob prezentaciji parkirnega listka, preko POS terminala (kartično plačevanje), poravna zahtevan znesek in po opravljeni transakciji zapusti parkirišče.

Celotna oprema znotraj parkirišča ne potrebuje aktivacije, saj je cena za elektriko, vodo in fekalije vključena že v ceni uporabe parkirišča. Torej je “navidezno” brezplačna. Povprečna dnevna poraba el. energije redko presega 5-6 kWh, in 100 litrov vode. Povprečna ocenjena poraba vode in elektrike se pavšalno vključi v končno ceno uporabe PZA.

PZA_Hrpelje-Kozina

Primer izvedenega sistema: PZA Hrpelje-Kozina

2. PLAČEVANJE PRED VHODOM NA PARKIRIŠČE

Pri tem modelu se plačilo parkirnine izvede pred vhodom na parkirišče, ki je praviloma zaprto samo z eno zapornico. Avtomatska plačilna blagajna je v tem primeru nameščena na vhodu, kjer uporabniki preko POS terminala poravnajo uporabo PZA, praviloma za čas 24h.

Na računu ali podaljšku računa, ki služi kot vavčer, je črtna koda s pomočjo katere lahko uporabniki v času veljavnosti parkirnine, ponovno vstopajo s prezentacijo te kode na IR čitalniku črtnih kod.

Na isti terminal lahko vgradimo tudi brezstični NFC čitalnik za prehajanje servisnih služb ali abonentov, ki imajo svoje objekte na istem območju kot je PZA. Tudi v tem primeru vsa oprema znotraj parkirišča ne potrebuje aktivacije in je cena za elektriko, vodo in fekalije že vključena v sami ceni uporabe parkirišča.

V kolikor se investitor postajališča za avtodome odloči za posebne zabojnike z WC-ji in tuši ter je dostop do teh prostorov omejen z vrati z elektro-magnetnimi ključavnicami, le-te lahko odpiramo z istimi kodami, ki jih uporabniki prejmejo ob prihodu na parkirišče. Izhod iz parkirišča poteka avtomatsko preko induktivne zanke.

Primer izvedenega sistema: PZA Divača – v izvajanju

3. PLAČEVANJE PRED VHODOM NA PARKIRIŠČE NA LOČENEM PARKIRNEM PARKOMATU

Plačilo parkirnine, se ravno tako kot v prešnjni različici, izvede pred vhodom na parkirišče, ki je praviloma zaprto samo z eno zapornico. Avtomatska plačilna blagajna je v tem primeru nameščena na vhodu, kjer uporabniki preko POS terminala poravnajo uporabo PZA. Uporaba terminalov je vključena v sami ceni uporabe parkirišča, kot pri prejšnjem modelu. Izhod iz parkirišča poteka avtomatsko preko induktivne zanke. Posebnost te različice je možnost plačevanja uporabe PZA na istem parkirnem avtomatu, kjer se plačuje parkirnina za ostala vozila.

Tovrstni sistem smo izvedli na PZA Bukovniško jezero, kjer je v sklopu velikega parkirišča, ki je namenjeno osebnim vozilom in kombiniranim vozilom ter avtobusom tudi z zapornico ločen PZA. Vsa plačila za vse vrste vozil, torej tudi plačilo za vhod na postajališče za avtodome, se izvajajo na istem parkirnem avtomatu.

Delite naprej ...

Vzajemno do prave rešitve.